Το πρώτο βραβείο Hotel Design Award 2022 κατέκτησε στο 196+ φόρουμ Μιλάνο το ξενοδοχείο Hotel Casa Cook Samos, κερδίζοντας κατά κράτος τους επίσης υψηλούς φιναλίστ 25hours Hotel Piazza San Paolino στη Φλωρεντία και Balcone di Guilietta στη Βερόνα.
Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά, με τον Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής κ. Andreas Martin μεταξύ άλλων να αναφέρει ότι ο φετινός νικητής, Hotel Casa Cook Samos, έπεισε την κριτική επιτροπή κυρίως με τη σαφή, αλλά συγκρατημένη σχεδιαστική γραμμή του θέρετρου, που προτάθηκε και εφαρμόστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Block 722 με έδρα την Αθήνα, χρησιμοποιώντας κυρίως τοπικές κατασκευές και υλικά επίπλωσης. 
Σημαντικό για την οικογένεια των ιδιοκτητών με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ορέστη Βαλή, ήταν να διατηρήσει τον Σαμιακό, παραδοσιακό χαρακτήρα, δίνοντάς του μια σύγχρονη πνοή. Αυτό περιλαμβάνει την πλατεία του χωριού, που αποτελεί σημείο συνάντησης για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, αλλά & την επιτυχημένη ενσωμάτωση του δρόμου του χωριού που οδηγεί μέσα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα, καθώς & η παρουσία του αεροδρομίου του νησιού που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Στην επιτυχημένη αλληλεπίδραση με το brand Casa Cook, δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο για ενήλικες, συμπληρώνοντας τα άλλα ξενοδοχεία και εστιατορίων του Ομίλου Doryssa Group of Companies, που έχει τις ρίζες του στο νησί της Σάμου εδώ και τρεις γενιές.
Η Casa Cook εξακολουθεί να αποτελεί ένα νέο, μοντέρνο lifestyle brand, το οποίο έχει βρει τον κατάλληλο συνεργάτη στην οικογένεια Βαλή, ώστε να επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητές του στην Ελλάδα. Η κτιριακή δομή του τελευταίου ξενοδοχείου Casa Cook στη Σάμο παραπέμπει στην ελληνική λέξη «παρέα» που σημαίνει μια κοινωνική συνεύρεση με φίλους. Το νέο κτίριο ενσωματώνει την ιστορική ιδέα ενός ελληνικού χωριού, σε έναν σύγχρονο χώρο. Αυτό επιτρέπει την ιδιωτικότητα και, ταυτόχρονα, τις αλληλεπιδράσεις με τους επισκέπτες. Αρχιτεκτονική έμπνευση για το σχεδιασμό του ξενοδοχείου είναι οι παραδοσιακές «Καμάρες» της Σάμου, που χτίστηκαν απλά με ντόπια υλικά.
Κατά την επίσκεψη στα χωριά του νησιού, η εταιρεία αρχιτεκτονικής Block 722 ανακάλυψε αυτούς τους τύπους σπιτιών και εντυπωσιάστηκε από την συναρπαστική απλότητά τους. Ως αποτέλεσμα, το Casa Cook Samos, με τις τυπικές επίπεδες στέγες του, ενσωματώνεται τέλεια στο περιβάλλον. Οι γήινες υφές και χρώματα είναι εμπνευσμένα από το τοπίο & τα οργανικά του στοιχεία: το καταπράσινο αντικατοπτρίζει την εύφορη βλάστηση του νησιού και οι εσωτερικές πισίνες μιμούνται τους καταρράκτες, τα ποτάμια & τις παραλίες του νησιού, που συμπληρώνονται από ξύλινους τοίχους και πέτρινα μονοπάτια. Τα δωμάτια διαθέτουν ιδιωτικές βεράντες, ορισμένα με άμεση πρόσβαση στους διάφορους χώρους της πισίνας και το υδάτινο στοιχείο. Τέλος, σε όλο το ξενοδοχείο, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι ρέουν ομαλά ο ένας μέσα στον άλλο.
Πηγή: