Τεχνογνωσία

Διαθέτοντας εμπειρία πολλών ετών και βαθειά γνώση για τα λευκά είδη, ιδιαίτερα αυτά της επαγγελματικής χρήσης, παραθέτουμε μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και να κάνετε τις επιλογές εκείνες που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της μονάδας σας.

Είδη υφασμάτων ιματισμού

Το βαμβάκι είναι 100% φυσικό προϊόν δίχως χημικές προσμίξεις και πλήρως ανανεώσιμο υλικό. Είναι το πλέον κατάλληλο και υγιεινό υλικό για τον ιματισμό αφού έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα, προσφέροντάς του μια μαλακή και δροσερή αίσθηση. Είναι σημαντικό ότι δεν προκαλεί αλλεργίες, ενώ είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό κατά την χρήση του. Αυτό που ορίζει την ανθεκτικότητά του είναι ο αριθμός των κλωστών κατά την ύφανσή του.

Έτσι ονομάζονται τα υφάσματα που κατασκευάζονται, όχι αποκλειστικά από ένα είδος νήματος, αλλά από μια σύνθεση νημάτων σε αναλογίες, όπως π.χ. βαμβάκι και πολυεστέρα. Τα υφάσματα που έχουν μεγάλη αναλογία σε πολυεστέρα έχουν καλύτερη αισθητικά εικόνα, αφού δίνουν την αίσθηση του ατσαλάκωτου, αλλά λόγω της συνθετικής ίνας είναι πιο ζεστά άρα και λιγότερο κατάλληλα για χρήση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Έτσι αναφέρεται το ύφασμα το οποίο κατά την ύφανσή του και πριν το τελικό φινίρισμα έχει προπλυθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά την χρήση του τελικού προϊόντος η συρρίκνωσή του να είναι ελάχιστη (δεν “μπαίνου”). Για το λόγο αυτό, τα προϊόντα που είναι sanforized είναι πιο ακριβά.

Ο όρος αυτός αναφέρεται στον αριθμό των νημάτων που είναι μαζί πλεγμένα σε ένα τετραγωνικό εκατοστό του υφάσματος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κλωστών(T/C-thread count) τόσο μεγαλύτερη η αντοχή του και σαφώς καλύτερη η αίσθησή του, άρα και η ποιότητά του. Μια καλή κατηγορία υφάσματος θεωρείται από 200 T/C και πάνω.

Στα λευκά είδη συνήθως χρησιμοποιούνται γενικοί όροι, όπως «μονά η διπλά σεντόνια», «μαξιλαροθήκες» κλπ, χωρίς να αναφέρονται οι διαστάσεις των προϊόντων. Επειδή, όμως, οι διαστάσεις στα είδη ιματισμού ποικίλουν, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να γνωρίζει τις διαστάσεις του στρώματος όταν πρόκειται να επιλέξει τα κατάλληλα σεντόνια, του μαξιλαριού όταν πρόκειται για μαξιλαροθήκες κ.ο.κ. Η Crist μπορεί να κατασκευάσει αυτά τα είδη στα μεγέθη που επιθυμεί ο υποψήφιος αγοραστής. Επίσης, αν το προϊόν δεν είναι sanforized, θα πρέπει να συνυπολογισθεί μια πιθανή συρρίκνωσή του.

Ενώ τα υφάσματα που αφορούν τον ιματισμό διαχωρίζονται ποιοτικά ανάλογα με τον αριθμό των κλωστών, όταν αναφερόμαστε στις πετσέτες, τα πατάκια και τα μπουρνούζια, αυτά διαχωρίζονται ποιοτικά ανάλογα με το βάρος τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος τους ανά τετραγωνικό μέτρο, τόσο μεγαλύτερη και η αντοχή τους, η απορροφητικότητα, αλλά και η ευχάριστη αίσθησή τους, άρα και η ποιότητά τους.

Δώστε φινέτσα στον ιματισμό σας…

Το κεντητό λογότυπο δίνει φινέτσα στον ιματισμό σας και μπορεί να κεντηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη του ιματισμού σας για λόγους αισθητικούς ή πρακτικούς. Η Crist χρησιμοποιεί ανεξίτηλες και εξαιρετικής αντοχής κλωστές, οι οποίες δεν ξεβάφουν στα πλυσίματα και δεν ξεθωριάζουν κατά τη διάρκεια της χρήσης. Μπορεί να κεντηθεί οποιοδήποτε σχέδιο και σε οποιοδήποτε μέγεθος.

Πρόκειται για κεντητό διακοσμητικό σιρίτι από ανεξίτηλη κλωστή που μπορεί να κεντηθεί στην μαξιλαροθήκη, στο πανωσέντονο, στην παπλωματοθήκη, αλλά και στις πετσέτες. Μπορεί να συνδυαστεί με κεντητό λογότυπο ή να κατασκευαστεί πολύχρωμο με επιλογή χρωμάτων μέσα από ένα πλούσιο χρωματολόγιο κλωστών.

Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος ραφής που κατασκευάζεται από ειδική μηχανή. Κατά την ραφή του προϊόντος δημιουργεί μικρές πιέτες και με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια ιδιαίτερα καλαίσθητη φάσα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε μαξιλαροθήκη, σε πανωσέντονο σε παπλωματοθήκη, αλλά και σε τραπεζομάντηλο.

Στην περίπτωση αυτή, το ρέλι έχει κατασκευαστεί με το λογότυπο ξεχωριστά από τα τελικά προϊόντα και είναι συνήθως από συνθετικό υλικό για να μην ξεβάφει, αλλά και να μην συρρικνώνεται κατά τα πλυσίματα. Τα τελικά προϊόντα στην ραφή των οποίων μπορεί να εφαρμοστεί είναι η μαξιλαροθήκη, το πανωσέντονο, η παπλωματοθήκη και η πετσέτα. Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος ραφής που προϋποθέτει κατασκευή αρκετά μεγάλης ποσότητας τεμαχίων αφού το λογοτυπημένο ρέλι κατασκευάζεται ειδικά για την κάθε περίπτωση.

Ο όρος έχει επικρατήσει για την ραφή της μαξιλαροθήκης με επιπλέον μπορντούρα (flaps) στις τρείς ή στις τέσσερεις πλευρές της μαξιλαροθήκης. Ο ωφέλιμος χώρος για το μαξιλάρι παραμένει ο ίδιος και η φάσα χρησιμεύει μόνο για να δώσει μια ιδιαίτερη διακοσμητική πινελιά στο τελικό προϊόν.

Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει στο ύφασμα ένα είδος διάτρητου διακοσμητικού κεντήματος. Πρόκειται για ένα κλασικό, αλλά και διαχρονικό, τρόπο διακόσμησης των λευκών ειδών, που συνήθως εφαρμόζεται στα λεπτά υφάσματα και όχι στα πετσετέ.

Τύποι υφασμάτων

Η λέξη “Percale” αναφέρεται σε ύφασμα που έχει μια ιδιαίτερη και πυκνή ύφανση και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για σεντόνια κι άλλα κλινοσκεπάσματα, καθώς επίσης και για ρούχα γενικότερα. Το περκάλι μπορεί να είναι είτε 100% βαμβάκι ή ένα μείγμα από βαμβάκι και πολυεστέρα. Η λέξη “περκάλι” αναφέρεται στον τρόπο που έχει υφανθεί και δεν έχει καμία σχέση με τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Μπορεί να είναι λευκό, βαμμένο, ή τυπωμένο. Τα σεντόνια από περκάλι κατασκευάζονται από τα καλύτερα διαθέσιμα πενιέ νήματα και έχουν μια αρίθμηση νημάτων περίπου από 180TC και πάνω.

Το σατέν όπως και το percale έχει σχέση με τον τρόπο ύφανσης του υφάσματος και το πάχος των νημάτων. Η ύφανση είναι αυτή που δίνει στο σατέν σεντόνι τη μαλακή υφή του. Όπως και το περκάλι, το σατέν δεν παραπέμπει στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την ύφανσή του. Το σατέν ύφασμα είναι λαμπερό και λείο στην αφή και τα νήματα που χρησιμοποιούνται είναι μόνο πενιέ ή καρντέ.

Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα νήματα που έχουν φτιαχτεί από μακρόϊνο βαμβάκι .Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικά και πιο στιλπνά για να μην δημιουργούν μικρούς κόμπος κατά την χρήση τους.

Είδη πετσέτας

Είναι ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τεχνική της κατασκευής του υφάσματος και της πετσέτας κατά την οποια χρησιμοποιειται μονό νήμα κατά την ύφανση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πετσέτα να παραμένει απαλή και αφράτη κατά την χρήση της, αφήνοντας μια ευχάριστη αίσθηση στον χρήστη.

Είναι ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τεχνική της κατασκευής του υφάσματος και της πετσέτας κατά την οποία χρησιμοποιούνται δύο νήματα πλεγμένα μαζί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Από την άλλη, τα διπλά νήματα έχουν την ιδιότητα να σφίγγουν με τα συνεχή πλυσίματα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι δίκλωνες πετσέτες να χάνουν με τον καιρό την αίσθηση της απαλότητας, χωρίς βέβαια να επηρεάζεται η απορροφητικότητά τους.

Είναι τεχνική κατασκευής υφάσματος που μπορεί να έχει διάφορες συνθέσεις. Όταν χρησιμοποιείται για πετσέτες και μπουρνούζια είναι συνήθως από βαμβάκι 100% και αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το πολύ κοντό πέλος του στην εξωτερική επιφάνεια που του δίνει μια βελούδινη και πολυτελή αίσθηση. Ιδανικά, η εσωτερική πλευρά του προϊόντος θα πρέπει να είναι πετσετέ καθώς το βελουτέ δεν έχει μεγάλη απορροφητικότητα.

Ο όρος αφορά πετσέτα, κατά την ύφανση της οποίας γίνεται ταυτόχρονα παράλληλη ύφανση του λογοτύπου σε διαφορετική πλέξη και στα σημεία που έχουν οριστεί και είναι ιδίου χρώματος με την πετσέτα. Αυτή η κατασκευή προϋποθέτει παραγγελία μεγάλου αριθμού τεμαχίων ανά διάσταση και απαιτεί σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατασκευή και την παράδοση.

Πέρα από τους παραπάνω τρόπους, στην Crist μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κάθε πρωτότυπη ιδέα σας καθώς και να σας προτείνουμε ολοκληρωμένες λύσεις για όλους τους χώρους. Ειδικότερα για τον χώρο της τραπεζαρίας βρίσκεται στη διάθεσή σας μια ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και υφασμάτων για να δημιουργήσουμε μαζί τη ιδανική πρόταση για το χώρο σας. Επιλέγουμε τα κατάλληλα υλικά και κατασκευάζουμε τραπεζομάντηλα με φάσα, πετσέτες φαγητού και runner με κέντημα, καλύμματα καρέκλας σε διάφορα σχέδια, καθώς και skirting στις διαστάσεις που επιθυμείτε, όλα ειδικά κατασκευασμένα για σκληρή επαγγελματική χρήση.