Σκεφτήκατε ποτέ ότι η αγορά ενός παπλώματος είναι μια μικρή επένδυση; Γιατί: α) Ένα πολύ καλό πάπλωμα είναι ακριβό. β) Το αποτέλεσμα αυτής της αγοράς θα σας χαρίσει ήρεμες και ζεστές νύχτες. γ) Ένα καλό πάπλωμα θα σας κρατήσει συντροφιά για πολλά χρόνια, ανάλογα φυσικά με την χρήση και την φροντίδα του. Άρα η αγορά του θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Ανάλογα λοιπόν με το υλικό (γέμιση) που υπάρχει στο εσωτερικό τους, υπάρχουν στην αγορά παπλώματα από φυσικά (πούπουλο, βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, λινό) και συνθετικά υλικά (microfiber, hollowfiber).

Φυσικά υλικά

• Πούπουλο. Ένα πουπουλένιο πάπλωμα, θεωρείται η καλύτερη, πολυτελής, πιο ζεστή και όχι απαραίτητα ακριβή επιλογή. Για όσους δεν είναι αλλεργικοί στα πούπουλα, ένα πουπουλένιο πάπλωμα είναι η καλύτερη επένδυση σε ό,τι αφορά τον ύπνο. Η επιλογή αυτή αξίζει μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι ένα πουπουλένιο πάπλωμα θα διαρκέσει τουλάχιστον 40 χρόνια, αν συντηρείται σωστά. Όσο περισσότερη περιεκτικότητα σε πούπουλο (ειδικά από λαιμό χήνας Σιβηρίας που είναι το καλύτερο) έχει ένα πάπλωμα, τόσο πιο ελαφρύ και ζεστό είναι. Εξίσου καλά είναι και αυτά με πρόσμιξη φτερού, που προσθέτει λίγο περισσότερο βάρος.

• Μαλλί. Για αυτούς που το πούπουλο τους προκαλεί αλλεργία, υπάρχουν και τα ολόμαλλα παπλώματα, σε μεγάλη ποικιλία, ζεστά και υποαλλεργικά. Το μαλλί διατηρεί τη ζέστη δημιουργώντας ομοιόμορφη θερμοκρασία, γίνονται όμως πιο βαριά τα παπλώματα σε σύγκριση με τα πουπουλένια. Το μαλλί είναι ένα καλό μονωτικό υλικό στη ζέστη και στο κρύο, απορροφητικό και καθόλου αγαπητό στα ακάρεα, απελευθερώνοντας εξίσου καλά την υγρασία.

• Βαμβάκι. Για την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η θερμοκρασία δεν είναι τόσο χαμηλή, υπάρχει και η λύση του βαμβακερού παπλώματος, που χαρίζει υγιεινό και ξεκούραστο ύπνο και είναι το πλέον κατάλληλο υλικό για αλλεργικά άτομα. Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια εξαιρετική ίνα που αντέχει στον χρόνο. Επιτρέπει στο ύφασμα να αναπνέει, απελευθερώνει την υγρασία και απομακρύνει την πιθανότητα αλλεργίας. Προτιμήστε προϊόντα από 100% βαμβάκι, χωρίς προσμίξεις με συνθετικά υλικά.

• Μετάξι. Το μετάξι είναι επίσης ένα ανθεκτικό υλικό, ζεστό τον χειμώνα, δροσερό το καλοκαίρι, απορροφά την υγρασία και είναι ιδανικό για πιο ελαφρύ σκέπασμα.

• Λινό. Το λινό είναι ιδανικό για το καλοκαίρι, δροσερό, ελαφρύ και μεγαλύτερης αντοχής από το βαμβάκι., δροσερό το καλοκαίρι, απορροφά την υγρασία και είναι ιδανικό για πιο ελαφρύ σκέπασμα.

Συνθετικά υλικά

Microfiber: Έχει εξωτερικό ύφασμα βαμβακερό και γέμιση microfiber. Είναι πολύ ελαφρύ σαν πούπουλο, μαλακό, γι’ αυτό και αγκαλιάζει το σώμα. Είναι ζεστό, υποαλλεργικό, μεγάλης αντοχής, εύκολο στην χρήση και αντέχει σε πολλά πλυσίματα στο πλυντήριο.

Hollowfiber: Έχει εξωτερικό ύφασμα microfiber και γέμιση από συνθετικές ίνες hollowfiber οι οποίες είναι κενές στο εσωτερικό τους και μοιάζουν σαν σωλήνες. Γι’ αυτό είναι πολύ ελαφριές, διατηρούν τον όγκο του υλικού και δίνουν μια αφράτη αίσθηση. Είναι υποαλλεργικό με μεγάλη αντοχή, εύκολο στη χρήση και αντέχει σε πολλά πλυσίματα στο πλυντήριο.

Παπλωματοθήκες

Πρόκειται για υφασμάτινη θήκη προστασίας μέσα στην οποία βάζουμε το πάπλωμα και ερχόμαστε ουσιαστικά σε επαφή μόνο με αυτήν όταν χρησιμοποιούμε το πάπλωμα. Το εξωτερικό ύφασμα της παπλωματοθήκης είναι καθαρά θέμα γούστου. Μπορεί να είναι μονόχρωμο ή εμπριμέ, μοντέρνο ή κλασσικό, ανάλογα με αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο σας. Όμως θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του υφάσματος που θα επιλέξετε. Προτιμήστε 100% βαμβακερό. Κάθε άλλη επιλογή ίσως σας βάλει σε δυσάρεστους μπελάδες. Αν για παράδειγμα ιδρώνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να αποκτήσει με τον καιρό μια περίεργη μυρωδιά και να αντιμετωπίσετε αλλεργικά προβλήματα.

Τα Togs

Η θερμική απόδοση ενός παπλώματος μετριέται σε togs. Το ιδανικό πάπλωμα είναι αυτό που μας κρατά όσο ζεστούς επιθυμούμε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Φυσικά αυτό μπορεί να αλλάζει ανά εποχή και ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής που βρισκόμαστε. Ο παρακάτω πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Πίνακας θερμότητα (Tog) παπλώματος

4.5 Για το Καλοκαίρι και για ζεστά κλίματα.

6 Για την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

9 Για ελαφρώς περισσότερη ζεστασιά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

10.5 Για χρήση σε ήπιους Χειμώνες.

12 Για ελαφρώς περισσότερη ζεστασιά το Χειμώνα.

13.5 Για τις πολύ κρύες νύχτες του Χειμώνα

Να θυμάστε ότι το πάπλωμα είναι ένα σκέπασμα πολυτελείας που αξίζει τον κόπο να επενδύσετε. Ψάξε και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Ακολουθώντας δε σωστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, το πάπλωμά σας θα κρατήσει τη φόρμα και τις ιδιότητές του για πολλά χρόνια.